تری هالومتان
تری هالو متان ها THMs محصول جانبی فرایند تصفیه و گندزدایی آب هستند. علت توجه به این گروه از مواد آن است که برای سلامتی مضر بوده و سرطانزا محسوب میشوند و از طرف دیگر به علت استفاده گسترده از کلر( که یک نوع هالوژن محسوب میشود) در تصفیه خانه های کشور، تولید این ماده و ورود آن در آبهای آشامیدنی تصفیه شده مرتبا در حال وقوع است. از دهه 70 میلادی که این مواد شناسایی شدند تاکنون اقدامات و تحقیقات فراوانی صورت گرفته است. به رغم خطراتی که این مواد در دراز مدت ممکن است ایجاد کنند هنوز بر گندزدایی آب تاکید وجود دارد. چراکه خطراتی استفاده از آب حاوی میکروب بسیار جدی و فوری می باشد.
تولید تری هالو متانها تابع پارامترهایی است که اگر کنترل شوند امکان کاهش میزان هالومتان در آب اشامیدنی ایجاد میشود. مهمترین عامل کنترل کاهش میزان اسید هیومیک است. این اسید آلی که حاصل تجزیه بقایای گیاهی است در اغلب آبهای جاری قابل مشاهده است. در مراحل مختلف تصفیه آب لازم است تا حد امکان از میزان این ماده آلی کاسته شود. از دیگر پارامترهای تاثیرگذار بر میزان تولید تری هالومتانها میتوان از دما و pH آب، غلظت هالوژنها و همچنین مدت زمان تماس نام برد. در نهایت اینکه با استفاده از روشهای دیگر گندزدایی مانند ازن زنی یا تابش اشعه فرابنفش هم میتوان مانع تولید این مواد مضر شد.
استاندارد تری هالومتان THMs
برابر با استاندارد ملی آب اشامیدنی ایران 1053 حداکثر غلظت مجاز این مواد به شرح زیر است:
ردیف | نام | حداکثر مجاز |
1 | بروموفرم | 0.1 |
2 | دی بروموکلرومتان | 0.1 |
3 | ری برومودیکلرو متان | 0.06 |
4 | کلروفرم | 0.3 |
اندازه گیری
آزمایشگاه تخصصی آب آرین فن آزما، اغلب پارامترهای مرتبط با کیفیت آب را اندازه گیری میکند. لطفا جهت دریافت اطلاعات بیشتر یا ارسال نمونه جهت آزمایش با ما تماس حاصل فرمایید.
صفحات مرتبط: آزمایشگاه آب در تهران ، آزمایشگاه آب و تجهیزات مربوط به آن ، استاندارد آب آشامیدنی 1053 ، استاندارد 1011 آب آشامیدنی