تشخیص آفلاتوکسین

تشخیص آفلاتوکسین
آفلاتوکسین نوعی  مایکوتوکسین است که در طبیعت توسط قارچها تولید میشود. عمده ترین قارچهای تولید کننده آفلاتوکسین،  آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس هستند که مولدین چهار نوع اصلی آفلاتوکسین شامل B1، B2، G1 و G2  هستند.    میزان سمیت آفلاتوکسین‌ها به ترتیب مقابل است:  B1>G1>B2>G2
مضرات و مخاطرات
در شرایطی که میزان ورود این سم به بدن زیاد باشد ابتدا علائمی مانند کاهش اشتها، بیقراری و تب خفیف مشاهده میشود و در ادامه استفراغ، درد شکم، آسیب به مغز و حتی مرگ اتفاق می افتد. البته با توجه به واقعیتهای موجود، نگرانیها بیشتر مربوط به زمانی است که سم به میزان اندک اما بصورت مکرر وارد بدن انسانها میشود. در این شرایط نارسایی کبد و کلیه و همچنین سرطانهای مری، کبد، صفرا و ریه سلامت انسانها را به خطر می اندازند.

تشخیص آفلاتوکسین
روشهای کنترل
1)ممانعت از تولید: در مراحل کاشت داشت و برداشت فراورده های کشاورزی چنانچه دقت شود میزان تولید سم به میزان قابل توجهی کاهش می بابد. ممانعت از بروز تنش کم آبی و  کاهش  دما و گرما هر کدام در زمان کاشت و داشت محصولات کشاورزی میتواند بر میزان تولید این سم بسیار موثر باشد. همچنین در مرحله برداشت و انبار سازی فراورده های کشاورزی نیز کاهش رطوبت، دما و نور و البته حشرات میتواند میزان تولید سم را کاهش دهد.
2) ممانعت از مصرف: در مرحله توزیع فراورده های آلوده و مصرف آنها بصورت مستقیم یا غیر مستقیم میتوان با روشهای گوناگون از جمله HPLC  تشخیص آفلاتوکسین ها انجام و مانع توزیع و مصرف اقلام آلوده شد. کشورهای وارد کننده فراورده های کشاورزی نظیر پسته از همین روش استفاده میکنند و مانع صادرات افلام آلوده به آفلاتوکسین می شوند.
حد مجاز آفلاتوکسین

ماده غذایی B1 B1+B2+G1+G2 M1
پسته 8 10
برنج 5 30
گندم 5 15
ذرت 5 30
حبوبات 5 15
شیر خام و پاستوریزه 0.1
انواع پنیر 0.25
کشک 0.1
گردو 8 10
انجیر 5 15

ماخذ: استاندارد ملی 5925      (برحسب میکروگرم بر کیلوگرم)

آزمایشگاه دانش بنیان آرین فن آزما آمادگی دارد حسب نیاز مشتریان محترم، آزمون شناسایی و اندازه گیری سموم آفلاتوکسین را برای مواد غذایی مختلف انجام دهد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و ارسال نمونه با ما تماس حاصل فرمایید.
صفحات مرتبط: آزمایشگاه آنالیز دستگاهی ، آزمایشگاه مواد غذایی تهران