فلزات سنگین در مواد غذایی تقریباً همیشه وجود خواهد داشت! اما جای نگرانی نیست. اگر میزان این فلزات بسیار ناچیز باشد خطری برای ما نخواهند داشت چراکه بدن انسان بصورت طبیعی تاحدی میتواند خطرات آنها را کنترل نماید. اما اگر فلزات سنگین موجود در مواد غذایی بیش از حدود مجاز باشند براحتی میتوانند از موانع دفاعی بدن گذشته و انسان را دچار ناتوانی و بیماری نمایند.
به همین دلیل سازمانهای جهانی و متعاقب آنها سازمان ملی استاندارد درصدد بر آمدند تا محدوده مجازی برای این مواد تعیین نمایند. در ایران حد مجاز فلزات سنگین در مواد غذایی در استاندارد INSO 12968 منتشر شده است. طبیعتاً در این استاندارد به تمام مواد غذایی اشاره نشده بلکه تنها به میوه و سبزیجات و مواد غذایی اصلی مثل گندم، برنج، گوشت سفید و قرمز، روغن نباتی و شیر و حبوبات توجه شده است. بعلاوه تمرکز بر چهار عنصر سمی سرب، جیوه، کادمیم و آرسنیک بوده است. بنابراین خبری از حد مجاز فلزات دیگری چون مس، آلومینیوم و روی نیست. با اینحال این استاندارد با توجه با مراجعی که در تهیه آن مورد استفاده قرار گرفته اند معتبر و قابل استفاده است.

ردیف ماده غذایی سرب کادمیم جیوه آرسنیک
۱ نمک ۱ ۰٫۵ ۰٫۱ ۰٫۵
۲ حبوبات ۰٫۲ ۰٫۱
۳ روغن نباتی ۰٫۱ ۰٫۱
۴ انواع کلم ۰٫۳ ۰٫۰۵
۵ گوجه فرنگی، خیار، کدو، خربزه، هندوانه، بامیه ۰٫۱ ۰٫۰۵
۶ کاهو و سبزیجات جعفری، ریحان، نعنا، شوید، شاهی، اسفناج ۰٫۲ ۰٫۱
۷ تربچه، پیاز، هویج، چغندر، شلغم، سیر ۰٫۱ ۰٫۰۵
۸ کرفس، ریواس ۰٫۱
۹ سیب زمینی ۰٫۱
۱۰ قارچ خوراکی ۰٫۲
۱۱ گندم ۰٫۱۵ ۰٫۰۳
۱۲ برنج ۰٫۱۵ ۰٫۰۶ ۰٫۱۵
۱۳ انواع ژله ۱
۱۴ انواع مربا ۱
۱۵ گوشت قرمز ۰٫۱ ۰٫۰۵
۱۶ گوشت مرغ ۰٫۱ ۰٫۰۵
۱۷ شیر ۰٫۰۲
۱۸ ماهی ۰٫۳ ۰٫۰۵
۱۹ انبه، انجیر، انار، خرمالو، موز، خرما ۰٫۱ ۰٫۰۵
۲۰ توت، توت فرنگی، انگور ۰٫۲ ۰٫۰۵
۲۱ مرکبات مانند پرتقال، نارنگی، لیمو، نارنج ۰٫۱ ۰٫۰۵
۲۲ سیب، گلابی، به ۰٫۱ ۰٫۰۵
۲۳ شلیل، گوجه سبز، گیلاس، آلبالو ۰٫۱ ۰٫۰۵
۲۴ زیتون ۱ ۰٫۰۵

آزمایشگاه آرین فن آزما برابر با گواهی اخذ شده از سوی سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست با استفاده از دستگاه جذب اتمی و دستگاه پیشرفته ICP میتواند میزان فلزات سنگین در مواد غذایی را با دقت ppb (یک در بیلیون) اندازه گیری نماید. لطفا در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر یا تمایل به ارسال نمونه با ما تماس بگیرید.

فلزات سنگین در مواد غذایی