باکتریهای احیا کننده سولفات (SRB) قادرند سولفات موجود در آب، فاضلاب یا خاک را به سولفیدهیدروژن تبدیل کنند. این باکتریهای اغلب بیهوازی هستند و این توانایی را دارند که گوگرد را در سایر اشکال نظیر سولفیت، تیوسولفات، تری تیونات، پلی سولفید را هم احیا نمایند. این باکتریها بخشی از چرخه گوگرد در طبیعت هستند که میلیونها سال قدمت دارد.
فعالیت این باکتریها در طبیعت اغلب با استشمام بوی تخم مرغ گندیده که عاملش سولفید هیدروژن است احساس میشود. در صورت حضور یون آهن، سولفید با آهن ترکیب شده و سولفید هیدروژن تولید میشود. ماده اخیر غیر محلول در آب است و عامل سیاه شدن رنگ مواد ته نشین شده و لجن باقیمانده است.
اهمیت شناسایی باکتریهای احیا کننده سولفات SRB
جنبه محیط زیستی: این باکتریهای با تولید گاز سمی و بدبوی هیدروژن سولفوره محیط را برای انسان و جانوران دیگر نامناسب میکنند. در ماندابها و استخرهایی که آب جریان ندارد. فعالیت این باکتریها در غیاب اکسبژن میتواند آنقدر ادامه پیدا کند که موجب مرگ ماهیها شود. در فضای باز شهری شاید غلطت این گاز در هوا به حدی که کشنده باشد نرسد اما بوی منزجر کننده آنها قطعا باعث آزار و اعتراض افراد و شهروندان میشود.
جنبه صنعتی: این باکتریها یکی از عوامل مهم ایجاد خوردگیهای میکروبی هستند. هر چند در بدو امر میزان خوردگی ناچیز و بی اهمیت جلوه میکند اما در دراز مدت احجام خوردگیها شگفت انگیز بوده و میزان خسارات فراوان ارزیابی میشود. به همین علت در همه صنایع لازم است اقداماتی برای شناسایی و کنترل باکتریهای مذکور انجام شود. میلگردهای موجود در بتن مسلح نیز در اثر فعالیت این باکتریها دچار خوردگی شده و در دراز مدت کارایی خود را از دست میدهند. به همین دلیل در سازه هایی که با آب و فاضلاب در تماس هستند باید مطابق با آیین نامه بتن 1400 مجموعه ای از آزمونها و اقدامات پیشگیرانه در زمان ساخت بتن انجام شود.
در آزمایشگاه تخصصی آرین فن آزما مجموعه آزمونهای مرتبط با کیفیت آب و فاضلاب قابل انجام است. آزمون شناسایی باکتریهای احیا کننده سولفات هم یکی از این مجموعه آزمونها می باشد. لطفا جهت دریافت اطلاعات بیشتر یا ارسال نمونه با ما تماس بگیرید.
صفحات مرتبط: خورندگی آب ، شاخص لانژلیه ، آب اختلاط بتن ، آزمایشگاه میکروب شناسی