استانداردهای 1011 و1053 آب آشامیدنی دو استاندارد مهم و پرکاربرد ملی در خصوص کیفیت آب قابل آشامیدن هستند. تنها تفاوتی که این دو استاندارد با یکدیگر دارند آن است که استاندارد 1053 به ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی آب آشامیدنی اشاره میکند و استاندارد 1011 به ویژگیهای میکروبی. به بیان دیگر چنانچه قصد دارید از کیفیتی آبی مطمئن شوید که آیا برای آشامیدن مناسب است یا خیر، لازم است الزامات هر دو استاندارد را مد نظر قرار دهید.
جدول مشخصات میکروبی آب طبق استاندارد 1011
میکروارگانیسم | هدف پایش | حد مجاز |
کلیفرمهای گرماپای | نظارت و تصدیق | در 100 میلی لیتر قابل شناسایی نباشد |
اشریشیا کلی | نظارت و تصدیق | در 100 میلی لیتر قابل شناسایی نباشد |
میکروارگانیسمهای هتروتروف | صحه گذاری تاثیر فرایند گندزدایی در سامانه های آبرسانی | 500 cfu در یک میلی لیتر |
کلستریدیوم پرفرنژنس | صحه گذاری فرایند فیلتراسیون و گندزدایی در حذف ویروسها و پروتوزوآ | کمتر از یک cfu در 100 میلی لیتر |
جدول مشخصات فیزیکی آب طبق استاندارد 1053
ردیف | ویژگی | حد مطلوب | مقدار مجاز | واحد اندازهگیری |
۱ | کدورت | کمتر یا مساوی ۱ | حداکثر ۵ | NTU |
۲ | رنگ | – | حداکثر ۱۵ | پلاتین، کبالت برای رنگ حقیقی آب T.C.U |
۳ | بو | حداکثر ۲ واحد در ۱۲ درجه سلسیوس و حداکثر ۳ واحد در ۲۵ درجه سلسیوس | – | رقم آستانه بو(TON) |
۴ | pH | ۵/۸- ۵/۶ | ۰/۹- ۵/۶ | – |
۵ | طعم | – | فاقد هرگونه طعم نامطلوب | – |
۶ | ظاهر | – | فاقد اشیا خارجی مانند: شن و روغن. | – |
جدول حد مجاز مواد معدنی سمی محلول در آب طبق استاندارد 1053
ردیف | نوع ترکیب | بر حسب | حداکثر مجاز |
۱ | آرسنیک | As | ۰٫۰۱ |
۲ | آزبست | – | MFLa ۷ |
۳ | سرب | Pb | ۰٫۰۱ |
۴ | کروم(کل) | Cr | ۰٫۰۵ |
۵ | سلنیوم | Se | ۰٫۰۱ |
۶ | کادمیوم | Cd | ۰٫۰۰۳ |
۷ | آنتیموان | Sb | ۰٫۰۲ |
۸ | جیوه (معدنی) | Hg | ۰٫۰۰۶ |
۹ | مولیبدن | Mo | ۰٫۰۷ |
۱۰ | سیانور | CN | ۰٫۰۷ |
۱۱ | بر | B | ۰٫۵ |
۱۲ | نیکل | Ni | ۰٫۰۷ |
۱۳ | باریم | Ba | ۰٫۷ |
۱۴ | وانادیوم | V | ۰٫1 |
جدول حد مجاز و مطلوب مواد معدنی غیر سمی محلول در آب طبق استاندارد 1053
ردیف | نوع ترکیب | قرمول | حداکثر مطلوب | حداکثر مجاز |
۱ | کل مواد جامد محلول | (TDS)a | b1000 | ۱۵۰۰ |
۲ | سختی کل بر حسب | CaCO3 | ۳۰۰ | – |
۳ | کلرور بر حسب | Cl | ۲۵۰ | ۴۰۰ |
۴ | سولفات بر حسب | SO4 | ۲۵۰ | ۲۵۰ |
۵ | هیدروژن سولفوره | H2S | ۰٫۰۵ | |
۶ | آهن بر حسب | Fe | ۰٫۳ | – |
۷ | منگنز بر حسب | Mn | ۰٫۱ | ۴/۰ |
۸ | آلومینیوم بر حسب | Al | ۰٫۱ | ۱/۰ |
۹ | روی بر حسب | Zn | ۳ | – |
۱۰ | مس بر حسب | Cu | ۱ | ۲ |
۱۱ | نیترات بر حسب | NO3 | – | c50 |
۱۲ | نیتریت برحسب | NO2 | – | c3 |
۱۳ | کلسیم برحسب | Ca | ۳۰۰ | – |
۱۴ | منیزیم بر حسب | Mg | – | – |
۱۵ | آمونیاک بر حسب | NH3 | ۱٫۵ | – |
۱۶ | سدیم بر حسب | Na | ۲۰۰ | ۲۰۰ |
جدول حد مجاز برخی سموم کشاورزی در آب طبق استاندارد 1053
ردیف | نام سم | حداکثر مجاز(میلیگرم بر لیتر) |
1 | آلاکلر | 0.02 |
2 | آلدیکارب | 0.01 |
3 | آلدرین و دی آلدرین | 0.00003 |
4 | آترازین | 0.002 |
5 | کربوفوران | 0.007 |
6 | کلردان | 0.2 |
7 | کلرپیریفوس | 0.03 |
8 | کلروتولورن | 0.03 |
9 | سیانازین | 0.0006 |
10 | د د ت | 0.001 |
11 | 1و2 دی برومو 3 کلروپروپان | 0.001 |
12 | 1و2 دی کلرو پروپان | 0.04 |
13 | 1و3 دی کلرو پروپن | 0.02 |
14 | اندرین | 0.0006 |
15 | ایزوپروتورون | 0.009 |
16 | لیندان | 0.002 |
17 | متوکسی کلر | 0.02 |
18 | متولاکلر | 0.01 |
19 | مولینات | 0.006 |
20 | پندی متالین | 0.02 |
21 | پنتاکلروفنل | 0.009 |
22 | پرمترین | 0.3 |
23 | سیمازین | 0.002 |
24 | تربوتیل آزین | 0.007 |
آزمایشگاه تخصصی آب آرین فن آزما آزمونهای مرتبط با کیفیت آب آشامیدنی را انجام میدهد. جهت دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید با ما تماس حاصل فرمایید. برای ملاحظه یا دانلود کل استانداردهای 1011 و1053 آب آشامیدنی میتوانید به صفحه اطلاعات مفید مراجعه فرمایید.
صفحات مرتبط: آزمایش آب ، آزمایش آب چاه ، آزمایش آب معدنی