فسفر خاک
فسفر پانزدهمین عنصر در جدول تناوبی و همگروه نیتروژن است. نماد این عنصر P می باشد. فسفر به علت اینکه شدیداً واکنش پذیر است در طبیعت بصورت خالص یافت نمیشود. بعد از نیترژن ضروری ترین عنصر برای گیاهان فسفر است. بطوریکه تمام گیاهی برای رشد به فسفر نیاز دارد. در عصر حاضر فسفر تولیدی در جهان بیشتر صرف ساخت کودهای کشاورزی میشود.. بجز تولید فسفاته، فسفر کاربردهای دیگری چون شوینده ها و سموم ارگانوفسفره دارد. رایجترین ترکیب شیمیایی فسفر، اسید فسفریک است. وقتی اسید فسفریک تولید شد بعدا با استفاده از آن سایر ترکیبات مورد نیاز صنایع نیز ساخته میشود.
کمبود فسفر
هنگامیکه فسفر به اندازه مورد نیاز گیاه در اختیارش نباشد علائمی در گیاه ظاهر میشود. علائمی چون:
رنگ برگ ها به سمت آبی تیره و رنگ ساقه ها به سمت بنفش تغییر میکند.
پاجوش دادن گیاه متوقف میشود.
برگهای مسن گیاه شروع به ریزش میکند.
گلدهی و بذر دهی گیاهان نیز متوقف میشود.
میوه ها و برگ های گیاه کوچک می مانند و گیاه روند رشدش آرام یا در موارد حاد کلا متوقف میشود.
مشکلات جذب فسفر
بیشتر از آنکه کمبود فسفر برای گیاهان محدودیت زا باشد، این موانع در جذب فسفر است که برای گیاهان ایجاد محدودیت می کند. برای مثال فسفر در خاکهای قلیایی در مجاورت یون کلسیم و در خاکهای اسیدی در مجاورت یونهای آهن و آلومینیوم سریعاً به شکلی تغییر فرم میدهد که برای گیاهان قابل جذب نمیباشد. مطابق برخی تحقیقات تا 70 درصد فسفری که بصورت کود به یک خاک اضافه شده است تنها طی سه هفته تبدیل به فرمی از فسفر میشود که گیاه قادر به جذبش نیست. بنابراین لازم است با توجه به دوره رشد گیاه و نیازش به فسفر زمان کوددهی را تنظیم کرد.
اندازه گیری فسفر خاک
در آزمایشگاه خاک آرین فن آزما فسفر موجود در خاک مورد سنجش و اندازه گیری قرار می گیرد. توصیه میشود با توجه به تاثیر سایر پارامترهای خاک نظیر غلظت یونهای کلسیم، منیزیم، آهن و الومینیوم بر میزان جذب پذیری فسفر و کودهای فسفره، بجز عنصر فسفر، توصیه میشود در آزمایش خاک کشاورزی همه پارامترهای موثر اندازه گیری شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر یا ارسال نمونه با ما تماس حاصل فرمایید.
صفحات مرتبط: فسفات آب ، آزمایش آب کشاورزی