اندازه گیری سموم کلره و ذرات معلق هوا
اندازه گیری سموم کلره و ذرات معلق هوا
آزمایشگاه آرین فن آزما موفق شد گواهی تایید صلاحیت اندازه گیری سموم کلره و ذرات معلق هوا را از سازمان حفاظت محیط زیست دریافت نماید.
سموم کلره شامل: هپتاکلر، آلدرین، اندوسولفان، دیلدرین، اندرین و ددت
ذرات معلق محیطی شامل: PM2.5 و PM10
آفت کش های کلره
آفت کش های کلره ازاتصال اتم کلر به هیدروکربورهای حلقوی بدست می آید.مشهورترین سموم این گروه عبارتند ازD.D.T- آلدرین-دیلدرین-آندرین-هیتاکلر..همه این سموم تقریبا در اب نامحلولند.ترکیبات پایداری دارند که ده هاسال درخاک بدون تجزیه باقی می مانند.
با هماهنگی سازمان ملل متحد برای جلوگیری از آثار زیانبار این نوع سموم کنوانسیونی با نام Pops (persistants organic pollutant) یا آلاینده های آلی پایدار را با حضور ۱۱۶ کشور جهان در سال ۲۰۰۱ میلادی در پایتخت سوئد برگزار شد. قانون الحاق ایران به کنوانسیون استکهلم مربوط به آلایندههای آلی پایدار روز سه شنبه ۱۰/۳/۸۴ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
در این کنوانسیون که بعدها به امضای ۱۵۱ کشور جهان رسید، اثرات زیست محیطی ۱۲ ماده شیمیایی بسیار زیان آور، جلوگیری از تولید و استفاده آنها و همچنین منع تولید موادی از این مجموعه مورد بررسی قرار گرفته است.
این مواد شیمیایی عبارتند از: آلدرین، دآلدرین، کلردان، ایندرین، د.د.ت، هپتاکلر، دی اکسین، فوران، هگزا کلروبنزن، مایرکس، تکسافن و( (PCB (Poly chloronated biphenyl .
با اینکه از سالها پیش هرگونه استفاده از سموم همراه با آلایندههای پایدار در کشور ممنوع شدهاست، با اینحال مصرف و صدمات این سموم در اراضی کشاورزی مشاهده میشود. لذا لازم است محصولات کشاورزی از نظر باقیمانده سموم مذکور مورد بررسی و آزمایش قرار گیرند.
ذرات PM2.5 و PM10 در هوا
این ذرات دارای قطر دو و نیم میکرون و یا کمتر می باشند که تقریبا یک سی ام قطر موی انسان است و به ذرات ریز (fine) نیز شناخته می شوند. ترکیب شیمیایی ذرات بسته به محل، زمان و آب و هوا متغییر بوده و منابع انتشار آن شامل انواع فعالیت های احتراقی (وسایل نقلیه موتوری، نیروگاهی و غیره) و فرایندهای صنعتی می باشد. این ذرات هم به طور مستقیم تولید شده و هم به شکل آلاینده ثانویه در جو تشکیل میشوند. بجز اندازه ذرات PM2.5 که طبیعتا کوچکتر از ذرات PM10 است. تفاوت مشخص موجود در ایجاد ذرات PM2.5 به شکل آلاینده ثانویه در جوّ زمین است. نکته مهم دیگر در مورد ذرات PM2.5 آنستکه اندازه گیری آنها برخلاف PM10 که از دهها سال انجام میگرفته است، ظرف چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
مطالعات پزشکی نشان میدهد ارتباط معنی داری بین قرار گرفتن در معرض ذرات ریز و مرگ زود رس ناشی از بیماری های قلبی و ریوی وجود دارد. ذرات ریز می تواند بیماری های قلب و ریه را تشدید کند و باعث آریتمی های قلبی( ضربانهای نامنظم)، حملات قلبی، مشکلات تنفسی، حملات آسم و برونشیت گردد. این اثرات می تواند منجر به افزایش مراجعان به بیمارستان و غیبت از مدرسه یا محل کار شود. افراد مبتلا به بیماری های قلبی و ریوی، سالمندان و کودکان بیش از سایر افراد در معرض تاثیرات سوء ذرات معلق هوا هستند.
اندازه گیری سموم کلره و ذرات معلق هوا